Hur förbättrar jag min kreditvärdighet?

Vad är kreditvärdighet och varför är den viktig för dig som företagare? Hur mäts kreditvärdighet, vilka faktorer påverkar och hur kan du höja den? Hur kan försäljning av fakturor förbättra kreditbetyget? I den här artikeln ska vi gå igenom några enkla grunder och räta ut lite frågetecken.

Först och främst, vad är kreditvärdighet? Det är ett mått på ekonomisk stabilitet för företag och privatpersoner. I den här artikeln fokuserar vi på företag.

Varför är en hög kreditvärdighet viktig?

Högt kreditbetyg visar att du är en trygg affärspartner och det hjälper dig att få bättre villkor på lån och krediter, vilket kan ge stora besparingar i räntekostnader och avgifter. Det underlättar också processen med leverantörer, och kan även där påverka villkoren.

Hur beräknas min kreditvärdighet?

Kreditvärdigheten är en sammanvägning av ett flertal faktorer som visar hur stor sannolikhet det är att företaget kommer att betala sina fakturor och lån och allmänt sköta sina ekonomiska åtaganden. Viktiga faktorer är soliditet (eget kapital), resultat, välskött administration och ekonomisk vandel hos bolagets ägare och styrelse.

Hur kan jag höja företagets kreditvärdighet?

Först och främst måste du ha kommit in med en årsredovisning. Nystartade bolag har oftast lågt betyg. Därför kan det vara fördelaktigt med ett kortare första räkenskapsår för att komma in med en årsredovisning snabbt. Det är också viktigt att ha stort eget kapital och bra resultat. Ju större eget kapital och bättre resultat, desto högre kreditvärdighet. Vi går igenom olika sätt att öka det egna kapitalet längre ner, varav ett effektivt sätt är att sälja dina fakturor. Det är också absolut grundläggande att sköta administration och betala i tid. Om du har betalningsanmärkningar påverkar det mycket negativt.

Hur ökar jag eget kapital?

Det finns olika sätt att öka bolagets egna kapital. Ett sätt är ägartillskott, som är vanligt när företaget är nystartat. Det kan sedan betalas igen när företaget gått med vinst. Ett annat sätt är att förbättra kassaflödet. Det är till exempel vanligt för företag i tillväxtfas att man trots bra resultat har ett dåligt kassaflöde och därmed litet eget kapital. Det tar lång tid att få betalt och du ligger ute med mycket pengar, helt enkelt.

Hur förbättrar jag mitt kassaflöde?

I generella termer behöver du betala senare och få betalt tidigare för att förbättra kassaflödet. På så sätt kortas tiden mellan – då du lägger ut pengar för råvaror, löner och annat för att generera intäkter – och då du får betalt. Därigenom minskar pengarna du ligger ute med. För att kunna betala senare behöver du å andra sidan ofta ett bra kreditbetyg, vilket kan ge lite av ett moment 22. Därför kan det vara en bättre och lättare väg att se till att få betalt snabbare.

Hur får jag betalt snabbare?

Det finns några bra åtgärder för att få betalt snabbare. Det första du kan göra är att effektivisera administrationen och skicka fakturor så tidigt som möjligt. Du kan också avtala med dina kunder om kortare betalningstid, vilket ibland kan vara en utmaning, eftersom de ofta befinner sig i en liknande situation. En bra lösning kan därför vara att sälja dina fakturor och få betalt inom några timmar. Eftersom fakturorna är tillgångar i bolaget som säljs, får det en positiv effekt på eget kapital. Det drar i sin tur upp kreditbetyget, som i sin tur förbättrar möjligheterna till bättre villkor hos kreditgivare och leverantörer – en positiv spiral.

Hur säljer jag mina fakturor?

Hör av dig till oss så berättar vi mer om hur du kan sälja dina fakturor och förbättra dina nyckeltal. Vi hjälper dig till ett bättre kassaflöde som höjer ditt kreditbetyg och ger en värdefull förbättring i ditt förhandlingsläge mot banker och finansiärer.

Integritetspolicy

Vi försökt att göra vår integritetspolicy så kort och tydlig som det går. Om det är något du inte förstår är du välkommen att höra

error: Content is protected