Att välja factoringföretag är inget du gör varje dag, så självklart är det viktigt att syna det finstilta noga innan du skriver på avtalet. När du väljer factoringföretag, väljer du också avtal. Factoringavtalen skiljer sig ofta åt på ett par viktiga punkter mellan olika företag. Det är särskilt en klausul i avtalsvillkoren som du ska hålla koll på. Om den finns med riskerar du att binda upp dig i åtaganden som blir tuffa att fullfölja.
Kolla detta i factoringavtalet
När du skriver ett avtal om fakturaköp med ett factoringföretag, anger du den fakturavolym du planerar att sälja under det kommande året. Utifrån detta och ett antal andra faktorer räknar factoringföretaget ut det pris, eller den provision, som du får betala för att använda tjänsten. Allt gott så. Men vad händer om du inte är nöjd med ditt factoringföretag och vill byta? Det är först då det verkligen har betydelse hur det finstilta i avtalet ser ut. I vissa fall finns det nämligen en så kallad vitesklausul i ditt factoringavtal. I korthet innebär klausulen att du inte kan byta factoringföretag, inte ens för att sälja en enda faktura, utan att betala ett vitesbelopp för kontraktsbrott.
Vad innebär ett vitesföreläggande i praktiken?
Vitesbeloppet är satt till en procentsats på den fakturavolym du angett, i de flesta fall cirka 5–6%. Så om du har angett att du ska sälja fakturor till ett värde om 3 miljoner på ett år, kan du bli skyldig att betala 150 000–180 000 kronor i vite om du väljer att använda ett annat factoringföretag.
Det kan alltså stå dig riktigt dyrt och du blir i praktiken inlåst i ditt nuvarande avtal.
Kan det få andra konsekvenser?
Även om du inte blir stämd att betala vite för avtalsbrottet kan du – som en ”kompromiss” från factoringföretagets sida – tvingas att sälja samtliga av företagets fakturor till factoringföretaget istället. Även om du inte har behovet.
En annan ”kompromiss” som factoringföretaget kan erbjuda dig, för att undvika vite, är att förlänga ditt avtal. Det kan innebära att ditt avtal förlängs med 24–36 månader. Under tiden blir du tvingad att utnyttja företagets tjänster, trots att du kanske velat upphandla detta hos någon annan.
Så vilket är vårt råd?
Du har säkert redan räknat ut att vi inte är så förtjusta i avtal med vite och vitesklausuler.
Vårt råd är därför att du bör tänka dig för både en och två gånger, innan du går in i ett factoringavtal med en klausul om vitesföreläggande om du byter factoringföretag. Dubbelkolla alltid om det finns en vitesklausul i avtalet och vad som händer om du byter factoringföretag. Det kan du vinna mycket på.
Om du till exempel vill kunna konkurrensutsätta dina avtalsvillkor med jämna mellanrum, bör du undvika avtal med vitesklausul.
Hur jobbar vi?
Btala använder inte vite eller andra liknande inlåsningsmekanismer. Anledningen är enkel: vi tror att våra kunder väljer att vara kunder hos oss så länge vi levererar konkurrenskraftiga villkor och service. Om någon vill testa vingarna hos ett annat bolag är man fri att göra det – så enkelt är det!
Prata med oss!
Vill du veta mer om hur fakturaköp fungerar och kanske testa? Prata med oss så berättar vi mer!